Er zijn drie manieren om bronnen, referenties, toe te voegen aan EndNote:
1. Importeren vanuit een database of zoekmachine
2. Opslaan vanaf de bron
3. Handmatig invoeren.
Binnen EndNote worden circa 55 types referentiebronnen ondersteund, waaronder wetenschappelijke artikelen, boeken, e-boeken, hoofdstukken uit boeken, blogs, proefschriften, (overheids)rapporten, microfilm, datasets, en websites. Het (automatisch) importeren van de meest gangbare, meer wetenschappelijke bronnen, wordt grotendeels ondersteund door EndNote. Daartoe kun je de eerste of tweede manier toepassen. Voor minder gangbare bronnen, zoals podcasts, videomaterialen, interviews, dien je waarschijnlijk de informatie handmatig toe te voegen.
Bij het verzamelen van referenties verdienen de volgende zaken aandacht:
Gangbare afwijkingen zijn speciale leestekens in namen en titels. Daarnaast komt het voor dat een instituut als auteur van een bron wordt gezien, en de naam van het instituut op interessante wijze wordt weergegeven. Pas het aan naar de gewenste notatie.
Als het afwijkt zijn er óf duplicaten aangetroffen (en niet geïmporteerd) óf heeft EndNote een file niet goed kunnen inlezen.
Op die manier voorkom je dat je gegevens meermaals importeert.
We zullen ze één voor één kort toelichten zodat je er mee aan de slag kunt:
1. Importeren vanuit een database of zoekmachine
Je kunt zoekresultaten exporteren vanuit een zoekmachine of databank (zoals Google Scholar, Google Books, Science Direct, Scopus) en vervolgens importeren in EndNote. In de LibGuide 'Gegevens van bronnen verzamelen' zie je voorbeelden van de exportfunctie van diverse zoekmachines en databanken.
Alternatief voor deze eerste manier om bronnen te importeren is door naar de 'Downloads' folder te gaan en daar de bestanden te dubbelklikken, of, via de rechtermuistoets, te openen met EndNote. Op die manier worden ze ook toegevoegd aan de EndNote database, zelfs als op dat moment EndNote nog niet is opgestart. Soms is het prettiger om eerst een aantal bronnen te verzamelen, en die pas later aan EndNote toe te voegen, zodat er niet teveel minder belangrijke bronnen worden binnengehaald.
Vergelijkbaar met importeren via de Importeerfunctie binnen EndNote, is het mogelijk om bronnen vanuit de Downloadsfolder rechtstreeks naar het veld 'Imported References' binnen EndNote te slepen. Dit kan met meerdere bestanden tegelijkertijd.
2: Opslaan vanaf de bron
Als je online een specifiek artikel vindt, en je hebt de informatie over dat artikel geopend (niet het pdf bestand, ook niet als onderdeel van een lijst met resultaten), dan kun je de titelgegevens en (vaak) de full text direct opslaan in EndNote met EndNote Click. Wanneer deze extensie geactiveerd is (en zichtbaar als 'Web Browser extension'), zal EndNote Click het artikel herkennen. Na enige ogenblikken verschijnt onderstaande knop in beeld. Wanneer je dubbelklikt op die knop, dan ga je naar de EndNote Click Locker, waar je een optie Export to EndNote Desktop (of alternatief: Push to EndNote Web) vindt. Eenmaal klikken op die optie zorgt voor download van de specifieke file. Daarna dien je nog de file aan te klikken zodat deze daadwerkelijk door EndNote wordt geïmporteerd.
Deze 2e optie vergt aanzienlijk meer klikken dan de eerste optie.
EndNote Click is beschikbaar voor Chrome, Edge en Firefox. Volg de stappen in de installatiegids.
3. Handmatig invoeren
Als andere opties niet beschikbaar zijn, dat geldt bijvoorbeeld voor bronnen die minder gestructureerd worden aangeboden zoals websites, dan kun je handmatig bronnen toevoegen.
Ga in EndNote naar 'Reference', vervolgens naar 'New Reference', type de combinatie ' CTRL+N' of klik op de knop die hieronder omkaderd staat:
Kies voordat je ook maar iets invoegt, eerst het 'Reference Type'. Het type bepaalt namelijk welke velden er vervolgens ingevuld dienen te worden. Zodra je het type aanpast verandert de inhoud van de velden dynamisch mee.