Voordat je start met het importeren of handmatig toevoegen van bronnen waarnaartoe je later wenst te citeren, is het belangrijk dat je de instellingen binnen EndNote aanpast naar je wensen.
1. Maak een nieuwe 'bibliotheek' aan of importeer een eerder aangemaakte 'bibliotheek'
Pas de standaard bibliotheek-bestandsnaam aan naar naam van jouw voorkeur, zodat je bij openen van EndNote de juiste bibliotheek selecteert.
Sla deze bibliotheek op op je computer of netwerkschijf. Gebruik niet Dropbox, Google Drive of andere Cloud Service om problemen met syncen te voorkomen.
In het geval je Microsoft Word gebruikt, voor je onderzoek of scriptie, is het van belang dat al je referenties, je records, in één enkele EndNote bibliotheek staan.
Draag zorg voor een regelmatige backup (zie 'Synchroniseren en exporteren').
2. Pas je voorkeuren aan voor het vinden van 'Full text'
Ga binnen EndNote in de 'Ribbon' naar de optie 'Edit' en selecteer 'Preferences'
Vul bij "Find Full Text" de volgende gegevens in om het toevoegen van full text van publicaties te verbeteren:
3. Voorkom importeren van dubbele bronnen (duplicaten)
Stel via 'File' (links in de Ribbon), 'Import' je instellingen zo dat je geen duplicaten importeert.
Dat doe je door vervolgens 'File' te selecteren:
En bij de optie 'Duplicates' ' Discard Duplicates' te selecteren:
Aanvullend kun je de eigenschappen waarop duplicaten worden gecontroleerd, zoals auteur, jaar, titel, DOI, aanpassen aan jouw wensen. Daartoe ga je naar 'Edit' , 'Preferences' en selecteer je in de linkerkolom 'Duplicates' en vink je de gewenste controle-velden aan.
Hierboven, in de screenshots, zie je nog enkele andere opties die je mogelijk wilt gebruiken:
KANTtekening: 'Discard Duplicates' werkt niet in het geval je de bibliografische gegevens van meerdere bronnen door middel van 1 bestand importeert ('batch-file').
4. Hernoem nietszeggende pfd-bestandsnamen
Als je via het internet pdf-bestanden download zijn de namen vaak meer code dan een tekst die informeert wie de auteurs zijn of wat de titel van het document is. Om de bestandsnaam te hernoemen bij het importeren kun je de instellingen aanpassen. Hiertoe ga je via de 'Ribbon' naar de 'Edit'-optie, en selecteer je 'Preferences' .
Vervolgens selecteer je 'PDF Handling':
En kies je de optie die voor jou het meest veelzeggend is. Over het algemeen is het praktisch om de naam van de auteur vooraan te plaatsen, aangezien die van de beschikbare opties het meest uniek is en je altijd een andere bestandsnaam zult aanmaken, zelfs met terugkerende auteurs.
Na het aanpassen van deze instellingen zal elke pdf-bestandsnaam worden aangepast.
5. NIEUWE TIP - Pas je Google Scholar-instellingen aan naar EndNote formaat
Naast de Google Scholar link resolver tip, kun je in Google Scholar nog een aanpassing doen:
Stel in Google scholar je instellingen zó in dat je EndNote als standaard formaat hebt staan. Ga naar de instellingen, optie 'Search results' en pas de onderste optie aan ('Bibliography manager'):
Dit geeft in je zoekresultaten het volgende resultaat:
Je moet nog altijd op het (.enw) bestand klikken om deze aan je EndNote literatuur verzameling toe te voegen. Dit gaat niet automatisch.