Voor het schrijven van een verslag of rapport verzamel je informatie van allerlei soorten bronnen, zoals boeken, websites en artikelen. Veel databanken en zoekmachines bieden een mogelijkheid om de gegevens van de bron, zoals auteur, titel, webadres of DOI, op een makkelijke manier te verzamelen. Zo kun je er snel naar verwijzen in je citaties en literatuurlijst. De werkwijze is afhankelijk van de bron of tool waar je de informatie vandaan haalt.
Afbeelding: gegenereerd door Dall-E-3, 2023-11-09.
Deze LibGuide laat zien hoe je vanuit diverse, gangbare zoekmachines en (wetenschappelijke) databanken de bibliografische gegevens exporteert voor later gebruik. Afhankelijk van de door jou gebruikte Referentie Management tool (‘RefMan’: MS Word, ReadCube Papers of EndNote) en het type bron, sla je specifieke bestanden op (.ris, .enw, .txt) of zet je bibliografische gegevens over in je RefMan tool.
Werkwijze binnen deze LibGuide
In de menubalk staan zoekmachines en databanken die binnen de NLDA geregeld worden geraadpleegd. Maak jouw keuze en je krijgt inzicht in hoe je de gegevens van de betreffende bron kunt verzamelen.
Tip: Klik eens door de illustraties van de verschillende zoekmachines en databanken heen om een globaal beeld te krijgen van welke manieren er gebruikelijk zijn om bibliografische informatie aan te bieden aan de gebruiker.
Controleer de gegevens
Of je nu handmatig informatie moet overzetten of dat er een bestand wordt geëxporteerd, controleer altijd de inhoud van de informatie; het komt geregeld voor dat een organisatie als auteur bestempeld wordt of dat het jaartal van publicatie onjuist wordt overgenomen.
Zie je graag aanvullende illustraties van andere zoekmachines of databanken waartoe we bij de NLDA toegang hebben, laat het ons weten!
① Aanduiding Zoekmachine of databank
② Te selecteren optie voor Creatie van citatie
③ Keuze opties voor Citatiestijl
④ Gebruikers zonder RefMan Kopieer tekst of exporteer tekstbestand
⑤ Gebruikers met RefMan Exporteer bestand met bibliografische data
Doorloop de diverse stappen, afhankelijk van de zoekmachine. Gebruik stap ④ in geval je informatie dient te kopiëren en plakken. Gebruik stap ⑤ als je de informatie als bestand kunt opslaan en inlezen.
Voor toegang tot de full text van de digitale collecties waarop de NLDA licenties heeft, heb je een @NLDA-account (UserID@nlda.nl) nodig. Dit wordt door Bureau IT verstrekt aan medewerkers en studenten van de NLDA. Voor meer informatie: LibGuide 'Toegang digitale bibliotheek'