Skip to main content

Home: Home

      Welkom op het online platform van de bibliotheek van de Nederlandse Defensie Academie!
      Op dit platform staat alle praktische informatie over onze twee locaties, heb je toegang tot onze online catalogus en de Library Guides.

Maatregelen rondom de coronacrisis

De digitale bibliotheek NLDA is 24/7 beschikbaar voor medewerkers en studenten NLDA! Hier lees je hoe je toegang krijgt tot al onze databanken en e-books, ook vanuit huis.
De fysieke bibliotheken op de KMA en het KIM blijven i.v.m. het coronavirus tot 24 augustus gesloten.

We hebben de veel gestelde vragen voor je op een rij gezet!

Geplaatst op 22 juni 2020

 

 

 

 

 

 

In het vizier: open access military journals

Open access en open science zitten in een stroomversnelling. Door deze gratis en open online toegang tot wetenschappelijke informatie worden publicaties beter vindbaar, vaker geciteerd en hebben ze een groter bereik. Verschillende militaire tijdschriften, die bomvol staan met interessante (peer-reviewed) artikelen over onder andere operaties, strategie, oorlogsrecht, technologie, politiek spelen hierop in en maken hun publicaties vrij toegankelijk!

We lichten er enkele uit, die zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken:

  • Journal for Military and Strategic Studies: behandelt een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot militaire, veiligheids- en strategische studies. 
  • Scandinavian Military Studies: publiceert artikelen en monografieën op het gebied van ‘militaire operaties’, strategie, oorlogsrecht, militair management, militaire sociologie en militaire geschiedenis. SMS is grotendeels praktijkgericht. 
  • The Journal of Military Studies (JMS):  is een peer-reviewed multidisciplinair tijdschrift dat originele onderzoeksartikelen publiceert in bepaalde onderzoeksgebieden van militaire studies. JMS onderscheid zich van andere peer-reviewed tijdschriften, doordat de aanpak meer militair georiënteerd is, met de nadruk op technologiebeheer en -exploitatie, technologische keuzes en vereisten, tactische overwegingen etc. Dit kan ondersteuning bieden aan Battle Field-analisten en Academic Officer Education.
  • Military Strategy Magazine: is een gratis, peer-reviewed publicatie die zich bezighoudt met strategie als gevolg van het bewust koppelen van beleidseinden, strategische manieren en militaire middelen. We zijn geïnteresseerd in discussies over strategie op elk niveau - of het nu de strategie is of het voeren van campagnes - en wat betreft elke dimensie - van kernwapens tot cyberkracht. Het gaat zowel over theorie als praktijk, of het nu gaat over culturen, de geschiedenis of de toekomst. weg vooruit. 

Geplaatst op 20 mei 2020

Online battlefieldtour Walcheren '44

In 1944 waren er twee veldslagen in West-Europa die van beslissende betekenis waren voor het einde van Nazi-Duitsland. Als eerste waren dat de landingen op de kusten van Normandië op 6 juni 1944 met de daarop opmars door Frankrijk en België. De tweede doorslaggevende slag was de strijd om de Westerschelde waardoor de havens van Antwerpen weer in gebruik konden worden genomen om het vastgelopen geallieerde offensief te kunnen bevoorraden en de finale opmars door Duitsland te beginnen. Het gebruik van de havens van Antwerpen was voor de westelijk geallieerde legers essentieel om Nazi-Duitsland te verslaan.

undefined

Foto: NIMH. Foto van de bombardementen van de Royal Air Force op Walcheren. Zeewater stroomt Walcheren binnen door het gat in de dijk bij Westkapelle.

Deze week zal voor de cursus VNMH 2020 een online battlefield tour gegeven worden rondom Operation Infatuate, oftewel de strijd om Walcheren. Daarom zal er deze week extra aandacht besteed worden aan dit onderwerp op onze online kanalen. Zo staat onder aan deze pagina een mooie digitale boekenplank klaar met e-books over het onderwerp. 

Geplaatst op 22 mei 2020

 

 

E-books