Wil je literatuur screenen op relevante informatie? Heb je moeite met het jargon in bepaalde bronnen? Gebruik een AI-tool om de tekst samen te vatten in heldere taal en vragen over het document te beantwoorden.
Let op: deze tools zijn gebaseerd op grote taalmodellen (LLMs) en die zijn niet goed in tellen. Als je vraagt hoe vaak een bepaalde term in een document voorkomt, kun je een onnauwkeurig antwoord krijgen. Vraag liever om passages die de term bevatten.
Er zijn veel AI-tools beschikbaar waarmee je documenten kunt bevragen of kunt laten samenvatten. Afhankelijk van je invalshoek suggereren wij de volgende tools:
Auteursrecht en AI-tools
Er is nog geen jurisprudentie over de vraag of het invoeren van een auteursrechtelijk beschermd werk (bijvoorbeeld het uploaden van een paper in een AI-tool) wordt beschouwd als inbreuk op het auteursrecht. Wij raden aan om dit enkel te doen met publicaties die open access zijn en waar een open gebruikslicentie op rust, zoals een creative commons-licentie.
Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van iedere gebruiker om AI-tools een doordachte, kritische en ethisch verantwoorde manier te gebruiken.
Paperpal biedt niet alleen een schrijffunctie, maar ook de mogelijkheid om pdf-bestanden te laden en te bevragen, zelfs in het Nederlands. Hiermee krijg je snel inzicht in de hoofdlijnen van de inhoud van een bestand. Je kunt om verduidelijking vragen, gerichte vragen stellen. Paperpal verstrekt bovendien hyperlinks naar de locatie van het antwoord binnen het PDF-bestand.
Hoe beter je vraag aansluit bij de inhoud van het document, hoe accurater het antwoord zal zijn.
ChatPDF maakt het makkelijk om pdf-bestanden te doorzoeken. Zodra je een bestand uploadt, kun je vragen stellen over het document, samenvattingen aanvragen en de belangrijkste punten laten opsommen.
Het is belangrijk op te merken dat het taalmodel beperkte domeinspecifieke kennis heeft en daardoor soms verkeerde antwoorden kan geven. Voor algemene onderwerpen werkt het goed, en hoe beter je vraag aansluit bij de inhoud van het document, hoe accurater het antwoord zal zijn.
ChatPDF vermeldt het paginanummer waar de informatie vandaan komt in haar antwoorden. Als het paginanummer ontbreekt, controleer dan of het antwoord van ChatPDF daadwerkelijk gebaseerd is op de bron die je hebt ingevoerd.
Perplexity is een tool speciaal ontworpen voor het werken met wetenschappelijke literatuur. Je kunt pdf- of tekstbestanden uploaden en vragen stellen over de inhoud, waarop Perplexity antwoordt op basis van de inhoud.
Let op: Perplexity geeft niet automatisch aan waar in het document de informatie vandaan komt. Daarom is het aan te raden om in je prompt specifiek te vragen om paginanummers, zodat je de informatie gemakkelijk kunt verifiëren.
In de gratis versie kun je tot drie pdf-bestanden per dag uploaden en bevragen.
NotebookLM van Google is speciaal is ontworpen om onderzoekers en studenten te ondersteunen tijdens hun (literatuur)onderzoek.
Je kunt in NotebookLM een breed scala aan informatie en bronnen uploaden, waaronder diverse typen bestanden en een link naar een website. Op die manier kun je snel inzicht krijgen in de inhoud van de aangeboden informatie.
Per Notebook kun je maximaal 50 documenten uploaden. Dit maakt het mogelijk om een groot aantal bestanden in één klap te analyseren en structureren. Dit is uniek voor NotebookLM.
NotebookLM is gratis beschikbaar.