Skip to Main Content

AI-toolwijzer: welke tool voor welke taak

Vind een geschikte AI-tool voor jouw studie of onderzoek!

Verken de literatuur

Start je literatuuronderzoek met een oriëntatie op het onderzoeksveld. Wat is er al gepubliceerd, wat is de gebruikelijke terminologie binnen dit onderwerp en wat zijn de laatste inzichten? AI-tools kunnen je hierbij ondersteunen.

Gebruik de AI-tools om je te laten inspireren. Op basis van de resultaten kun je vervolgens binnen de NLDA-databases een meer gerichte zoekopdracht uitvoeren. Wees je bewust van de beperkingen van AI-tools met betrekking tot volledigheid en correctheid. Ze vervangen nooit het traditionele literatuuronderzoek.

Creëer je eerste, verkennende literatuuroverzicht en bekijk de laatste publicaties. Maak bijvoorbeeld gebruik van deze AI-tools:

SciSpace

SciSpace is een website waarop diverse AI-gestuurde functionaliteiten voor studenten en onderzoekers onder één dak staan. In het kader van oriëntatie voor je literatuuronderzoek, biedt SciSpace je snel inzicht in een bepaald vakgebied. Start hiertoe op de homepage van SciSpace en typ je zoekvraag in, in natuurlijke taal. Op die manier krijg je een compact antwoord op je vraag op basis van 5 artikelen.

De zoekvraag kun je in het Nederlands stellen. Wil je ook het antwoord in het Nederlands? Selecteer dan bij het icoon van de wereldbol ‘Dutch’ en je antwoord wordt meteen omgezet.

Wil je een antwoord op een actueel onderwerp, dan is het verstandig om je zoekresultaten te filteren op ‘Sort by: Newest First’. Dit doe je rechts onder het compacte antwoord.

SciSpace biedt de optie ‘Find Topics’. Deze functie helpt inzicht te geven in de gebruikelijke terminologie binnen een onderwerp. Door een (sub)onderwep te selecteren, kun je je zoekstrategie beter kaderen en richting geven.

De gratis versie van SciSpace staat niet toe om gegevens van interessante bronnen naar je referentie manager te exporteren.

Naar SciSpace

Elicit

Elicit is een AI-gestuurde tool, vergelijkbaar met SciSpace, die helpt om snel relevante wetenschappelijke literatuur te vinden. Je formuleert je zoekvraag in natuurlijke taal en ontvangt:

  • Een samenvatting gebaseerd op de top 4 relevante artikelen.
  • Een tabel met literatuur, waarin bibliografische gegevens en samenvattingen van abstracts worden weergegeven. Extra kolommen met specifieke informatie kun je naar wens toevoegen.

Houd er rekening mee dat artikelen niet direct gelinkt zijn, tenzij er een open access pdf beschikbaar is. Je kunt de DOI van een artikel kopiëren en het artikel elders opzoeken.

Elicit stelt je in staat om je literatuurverzameling uit te breiden door achterwaartse én voorwaartse citaties van geselecteerde artikelen te zoeken via 'Search citation trails'. 

Je prompt en de resultaten van je zoekslag worden automatisch opgeslagen.

Tip: Gebruik filters om het aantal zoekresultaten te beperken en gerichtere informatie te vinden.

Naar Elicit 

Perplexity

Perplexity is een krachtige AI-kennismachine die je helpt om complexe onderwerpen te begrijpen en nieuwe inzichten te verwerven.

Stel de focus in op ‘Academic’. Stel je vraag en in je vervolgvraag selecteer je de 'Pro'-optie om de geraadpleegde wetenschappelijke bronnen te kunnen zien. Het aantal Pro-zoekslagen is beperkt tot 5 bij een gratis account. Perplexity gebruikt Semantic Scholar om bronnen te verzamelen.

Je zoekslagen worden standaard opgeslagen in je 'Library', 'Threads'. Die moet je zelf legen.

Naar Perplexity

Paper Digest

Paper Digest is een AI-gestuurde tool die je helpt om snel en efficiënt wetenschappelijke literatuur te vinden, te begrijpen en te analyseren. Typ je zoektermen in en krijg een review op basis van publicaties. Vanuit de literatuurlijst klik je door naar de publicaties.

Tip: standaard staat de optie 'ALL' aangevinkt. Wil je enkel bronnen van de laatste 5 jaar of van het afgelopen jaar, kies dan een van de andere opties. Naast de tijdspanne kun je een keuze maken voor het type bron dat je wilt raadplegen.

Naar Paper Digest 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.