Skip to Main Content

AI-toolwijzer: welke tool voor welke taak

Vind een geschikte AI-tool voor jouw studie of onderzoek!

AI voegt nieuwe dimensie toe aan literatuuronderzoek

Door gebruik te maken van AI-tools als Research Rabbit, Inciteful en Semantic Scholar kun je efficiënter onderzoek doen en nieuwe inzichten verkrijgen.

Hoewel AI-tools steeds geavanceerder worden en je in staat stellen om enorme hoeveelheden literatuur op een efficiënte manier te analyseren, is het belangrijk om te benadrukken dat ze het traditionele literatuuronderzoek niet volledig vervangen.

Waarom zijn deze AI tools dan zo waardevol?

  • Efficiëntie: AI-tools kunnen in korte tijd grote hoeveelheden literatuur doorzoeken en relevante informatie extraheren.
  • Diepgang: AI-tools kunnen complexe relaties tussen artikelen, auteurs en instituten blootleggen, waardoor je een dieper inzicht krijgt in het onderzoeksveld.
  • Visualisatie: AI-tools bieden vaak visuele representaties van de data, waardoor complexe informatie makkelijker te begrijpen is.

Hieronder geven we voorbeelden van hoe je AI-tools kunt inzetten bij je literatuuronderzoek. Wil je meer weten over een specifieke AI-tool of heb je andere vragen over literatuuronderzoek? Stel ze gerust!

›› Zie ook: AI-tools voor een eerste oriëntatie op literatuur

Ontdek literatuurverbanden met AI-tools

AI-tools kunnen teksten begrijpen en zo verbanden leggen tussen verschillende artikelen en auteurs.

Voorbeeld met Semantic Scholar:

  • Je zoekt met Semantic Scholar naar informatie over de ontwikkeling van militaire strategieën in de 20e eeuw. De tool analyseert miljoenen artikelen en vindt ook artikelen over gerelateerde onderwerpen, zoals geopolitiek, militaire technologie en de invloed van economische factoren op oorlogsvoering. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste militaire denkers, de impact van technologische ontwikkelingen en de evolutie van oorlogsvoering.

Voorbeelden met andere AI-tools:

  • Met Research Rabbit vind je nieuwe of aanvullende artikelen op basis van de al gevonden artikelen over bijvoorbeeld de toepassing van game theory in militaire strategie. Of vind de relaties tussen de gevonden literatuur.
  • Met Inciteful breng je de verbanden tussen artikelen in kaart en ontdek je aanvullende literatuur. Visualiseer hoe verschillende militaire doctrines, zoals blitzkrieg en people's war, verband houden met elkaar.
  • Met VOSviewer gebruik je bibliometrische gegevens, zoals keywords, auteurs, organisaties of journals, om verbanden te visualiseren. Ontdek met VOSviewer hoe het begrip 'total war' in de context van de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt en hoe dit concept zich ontwikkelde in de loop van de geschiedenis.

Zoek diepgaand met Semantic Scholar

Semantic Scholar is een zoekmachine speciaal gericht op wetenschappelijke literatuur. Gebruik het platform samen met andere tools voor een completer beeld. Wat het je biedt:

  • Diepgaand zoeken: Semantic Scholar kan zeer relevante resultaten leveren, zelfs als je niet de exacte zoektermen weet.
  • Relaties tussen artikelen: De tool toont hoe artikelen met elkaar verbonden zijn, waardoor je snel een overzicht krijgt van een bepaald onderzoeksgebied. 
  • Citaties en invloed: Je ziet in één oogopslag hoe vaak een artikel geciteerd wordt, een indicatie van de impact ervan.
Bespaar tijd door samenwerkingsverbanden te vinden met Semantic Scholar  

Wil je weten met wie je favoriete wetenschapper samenwerkt? Semantic Scholar maakt het makkelijk om samenwerkingsverbanden tussen auteurs te ontdekken. Het werkt als volgt.

  1. Zoek de auteur: typ de naam van de wetenschapper in de zoekbalk van Semantic Scholar.
  2. Bekijk het profiel: klik op het profiel van de auteur.
  3. Ontdek co-auteurs: onder het kopje 'Co-auteurs' zie je een lijst van mensen met wie de auteur heeft samengewerkt.
  4. Visualiseer de samenwerkingen: Semantic Scholar laat vaak in een netwerkgrafiek de samenwerkingen tussen auteurs zien.

Tip: klik op de trefwoorden om meer te ontdekken en zoek specifieker met de filters.
 

Naar Semantic Scholar

Selecteer en beoordeel literatuur met ASReview

ASReview maakt gebruik van machine learning om het proces van het selecteren en beoordelen van wetenschappelijke artikelen te automatiseren. Wat ASReview biedt:

  • Tijdbesparing: snelle screening van grote hoeveelheden artikelen op relevantie, waardoor je minder tijd kwijt bent met het handmatig doorzoeken van databases.
  • Objectiviteit: een objectievere selectie van artikelen met gebruik van algoritmes, waardoor je minder beïnvloed wordt door persoonlijke voorkeuren.
  • Structuur: een gestructureerde manier om je literatuuronderzoek te organiseren en bij te houden.

Het werkt als volgt: voer een zoekopdracht uit en beoordeel zelf een aantal artikelen. Op basis van jouw beoordeling leert ASReview wat voor jou belangrijk is. Vervolgens gebruikt de tool deze kennis om de overige artikelen te rangschikken.

Naar ASReview

Vind citaties met AI-tools

BIj het doen van onderzoek is het belangrijk om te weten welke studies er al zijn gedaan op jouw gebied. Door te kijken naar de verwijzingen in artikelen, ontdek je nieuwe, relevante literatuur. AI-tools als Research Rabbit, Inciteful en Semantic Scholar kunnen je hierbij helpen. 

  • Research Rabbit: ideaal voor het visualiseren van grote hoeveelheden data en het maken van persoonlijke collecties.
  • Inciteful: gespecialiseerd in het analyseren van citaties en het vinden van diepgaande verbanden tussen artikelen.
  • Semantic Scholar: biedt een breed scala aan functies, waaronder het zoeken naar auteurs en het ontdekken van gerelateerde onderwerpen.

Hoe werkt het?

  1. Voer artikelen in de AI-tool in 
    Begin met een paar artikelen die je interessant vindt. Gebruik je een referentiemanager zoals Mendeley, Zotero, Papers of EndNote? Exporteer je literatuurverzameling vanuit je referentiemanager naar een van de bovengenoemde tools.
  2. Analyseer de data
    De AI-tool creëert automatisch een netwerk van verbonden artikelen en auteurs. Je ziet welke artikelen vaak samen worden geciteerd en welke onderzoekers veel samenwerken.
  3. Ontdek nieuwe literatuur
     Door de netwerken te verkennen, ontdek je nieuwe, relevante artikelen die je anders misschien over het hoofd had gezien.

Tip: probeer verschillende tools uit om te zien welke het beste bij jouw manier van werken past. Veel van deze tools bieden gratis accounts aan.

Wil je meer weten? Stel je vraag gerust via bibliotheek.nlda@mindef.nl.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.