Skip to Main Content

FAQ Auteursrecht: Home

Veelgestelde vragen van docenten over auteursrecht.

Veelgestelde vragen van docenten over auteursrecht

Hieronder vind je vragen die docenten vaak stellen aan het Auteursrechteninformatiepunt (AIP) van de bibliotheek NLDA. Klik op een vraag om het antwoord open te klappen.

Voor vragen over het gebruik van video en muziek in het onderwijs verwijzen we je graag naar de FAQ van Auteursrechten.nl.

Staat jouw vraag er niet tussen? Vraag advies aan de informatiespecialisten van de bibliotheek via: auteursrecht.nlda@mindef.nl.

FAQ

Je kunt tot en met 50 pagina's overnemen uit een werk, op de voorwaarde dat dit maximum 25% van dat werk is. Dit gebruik is afgekocht door de NLDA. Dat geldt voor papier en digitaal materiaal. Bronvermelding is verplicht.

Bijvoorbeeld: uit een boek van 200 pagina's mag je 50 pagina's overnemen en aan de studenten geven. En uit een tijdschrift van 60 pagina's mag je 15 pagina's overnemen.

Opmerking: in veel gevallen kun je linken naar materiaal dat door de bibliotheek NLDA is aangekocht of in abonnement is genomen. Deze materialen vind je in de LibSearch van de bibliotheek. Linken heeft de voorkeur boven een PDF plaatsen. Zie ook het Stroomschema Literatuur op de ELO-NLDA.

Dat mag, mits de afbeeldingen zelfgemaakt of rechtenvrij zijn en voorzien van bronvermelding.
Daarnaast mag je maximaal 50 auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen in de presentatie gebruiken, onder de volgende voorwaarden:

  • maximaal 10 werken van dezelfde maker
  • niet meer dan 25 afbeeldingen uit hetzelfde werk.
  • bronvermelding is verplicht.
Bronvermelding is in alle gevallen verplicht. Zie ook het Stroomschema Afbeeldingen in presentaties.

Ja, dat is een voorwaarde om afbeeldingen van anderen te mogen gebruiken. Zeker als je de presentatie op de ELO-NLDA wilt plaatsen, is het noodzakelijk. Vermeld de naam van de maker van de afbeelding, het jaartal en/of de link naar de oorspronkelijke afbeelding. De bronvermelding hoeft niet opvallend weergegeven te zijn. Gebruik je in je presentatie vooral beeldmateriaal uit één bron of van jezelf, dan kun je de bronvermelding op een aparte slide of aftitelingspagina vermelden.

Vrijwel alle krantenartikelen zijn terug te vinden in de databank Nexis (inloggen met userid@nlda.nl account). Omdat de bibliotheek NLDA een abonnement heeft op deze databank, is er al voor het artikel betaald. Daarom is het plaatsen van een artikel uit de krant met bronvermelding op de leeromgeving toegestaan

Ja, maar je overname moet wel aan de regels voldoen. Er mogen niet meer dan 25 afbeeldingen overgenomen worden uit één boek, zonder toestemming van de uitgever. Vermeld ook de bron van de afbeeldingen. Het boek is door de student gekocht maar dat is niet inclusief de rechten om het te verspreiden. Zie ook het Stroomschema Literatuur op de ELO-NLDA.

Een lijst met handige beeldbanken vind je in de Libguide 'Rechtenvrije afbeeldingen'. Hierin staat ook informatie over het gebruik van afbeeldingen met een Creative Commons-licentie.

Als de afbeelding auteursrechtelijk beschermd is, mag je het deze niet wijzigen. Als je het plaatje wel mag wijzigen (kijk naar de licentie) dan moet dat duidelijk aangegeven zijn in de bronvermelding. Bijvoorbeeld: Overgenomen en aangepast van [URL].

Volgens de easy access regeling mag een volledig tijdschriftartikel op de leeromgeving opgenomen worden. Hierbij moet er wel gelet worden op het totale aantal pagina's dat het artikel telt en het totale aantal pagina's van het tijdschrift. Is het totale aantal pagina's van het artikel namelijk meer dan 25% van het totale tijdschrift, dan is opname op de leeromgeving niet toegestaan. Zie ook het Stroomschema Literatuur op de ELO-NLDA.

Volgens artikel 11 van de auteurswet mogen alleen wetten, besluiten, verordeningen, rechterlijke uitspraken en administratieve beslissingen gedaan door een overheidsinstelling zonder toestemming op een leeromgeving geplaatst worden.

De kosten voor een lange overname zijn hier te vinden: stichting-uvo.nl/nl/Tarieven_2. De kosten worden berekend over het totale aantal pagina's die de lange overname telt.

Vraag eerst bij de bibliotheek NLDA na of de publicatie als ebook beschikbaar is. Dan kun je daar naartoe linken.
Geen ebook beschikbaar? Vraag dan een lange overname aan via dit formulier. Voor iedere module waarin de publicatie gebruikt wordt, moet per keer een lange overname worden aangevraagd.

Nee, het is geen stapelen (ofwel meervoudige overname), want de bestanden zijn niet bedoeld voor hetzelfde studiejaar en ook niet voor dezelfde groep studenten. Voorwaarde is wel dat de PDF valt binnen de regels van de Easy Access-regeling, dus maximaal 50 pagina’s, maximaal 25 procent van de oorspronkelijke publicatie.

Nee, je moet dan een lange overname aanvragen. Je komt dan namelijk op een totaal van 60 pagina’s en overschrijdt hiermee de voorwaarden van de Easy Access-regeling. Die stelt dat je maximaal 50 pagina’s mag overnemen en maximaal 25% van de oorspronkelijke publicatie.

Dit is geen stapelen (ofwel meervoudige overname), want het gaat om dezelfde 50 pagina’s. Het valt dus binnen de Easy Access-regeling. Van een meervoudige overname is pas sprake als er telkens andere pagina's uit eenzelfde boek worden overgenomen voor dezelfde groep studenten.

Hiervoor moet je toestemming vragen aan de maker, althans als je het filmpje wilt uploaden. Aan te raden is daarom om muziek met een open licentie te kiezen, zoals een creative commons-licentie. Zorg altijd voor bronvermelding.

Dit is toegestaan, zolang je zorgvuldig gebruikmaakt van beeldcitaten en dit duidelijk kenbaar maakt in de video. Lees voor meer informatie de 'Vuistregels gebruik van video en geluid' van het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten.

Verantwoording

Deze veelgestelde vragen en antwoorden zijn deels overgenomen en aangepast van:

Foto door Pixabay

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.