Skip to Main Content

Auteursrecht voor docenten: Start

Je wilt als docent literatuur of een presentatie op de ELO-NLDA (Moodle) zetten. Wat mag wel en niet?

Auteursrecht in het onderwijs aan de NLDA

Als docent deel je geregeld literatuur en presentaties met afbeeldingen op Moodle, de elektronische leeromgeving (ELO) van de NLDA. Hierbij heb je te maken met het auteursrecht. Wat mag wel en niet? Hoe voorkom je inbreuk op het auteursrecht? Onderstaande stroomschema's en vuistregels wijzen de weg.

Tip: Leer meer over auteursrecht en test je kennis in de online cursus 'Auteursrecht in het onderwijs' op het leerplatform van Open Defence Academy (ODA). 

Afbeelding: Mohamed Hassan via Pixabay.

Stroomschema's

Houd deze vuistregels aan:

  • Linken als het kan! In veel gevallen kun je linken naar materiaal dat door de bibliotheek NLDA is aangekocht of in abonnement is genomen. Deze materialen vind je in de LibSearch van de bibliotheek. Bij elk individueel item staat een ‘Delen’-knop waarmee je de link verkrijgt naar het e-book of naar het volledige artikel.
     
  • Kun je niet linken? Je mag 50 pagina’s vrij gebruiken (maximaal 25% van de oorspronkelijke publicatie). Bijvoorbeeld: uit een boek van 200 pagina's mag je 50 pagina's overnemen en aan de studenten geven. Dat geldt voor papier en digitaal materiaal. Bronvermelding is verplicht!
     
  • Wil je meer dan 50 pagina's of meer dan 25% van een werk overnemen? Informeer eerst bij de bibliotheek NLDA of de publicatie als ebook kan worden aangeschaft. Dan kun je ernaar toe linken.
     
  • Ebook niet beschikbaar? Vraag een lange overname aan via: defensie.libwizard.com/f/Langeovername. Voor iedere module waarin de publicatie gebruikt wordt, moet per keer een lange overname worden aangevraagd.
     
  • Je mag 50 afbeeldingen in een presentatie gebruiken (maximaal 10 werken van dezelfde maker en niet meer dan 25 uit hetzelfde werk). Bronvermelding is verplicht. Tip: gebruik rechtenvrije afbeeldingen, daarvoor geldt geen limiet.

Video vertonen aan studenten van de NLDA

Tijdens de les mag je videobeelden vertonen of geluidsfragmenten ten gehore brengen, óók tijdens een digitaal college. Twee voorwaarden:

  • De vertoning heeft een onderwijsdoel en valt dus binnen het lesplan.
  • De bron is duidelijk vermeld bij de video.

Video op Moodle
Het is niet toegestaan om video- of audiomateriaal op de ELO-NLDA Moodle te uploaden, tenzij je de video zelf vervaardigd hebt of Defensie de maker is.  

De beste manier om video aan studenten aan te bieden, is door de video te embedden (inbedden). In Moodle is het mogelijk om zogenoemde 'embed-code' toe te voegen. De video wordt dan getoond zonder dat deze daadwerkelijk op het Moodle-platform staat. Dit wordt gezien als een vorm van linken. Een ICT-coach (moodle@mindef.nl) kan je laten zien hoe dit werkt. 

Het eenvoudigweg linken naar een video is uiteraard ook altijd een optie.

Gebruik 'Beeld en Geluid op School'
Tip: benut de databank 'Beeld en Geluid op School', waarvoor de NLDA een licentie heeft afgesloten. Je vindt er een schat aan televisie- en radioprogramma's, zoals journaals, actualiteitenprogramma's en documentaires. Het gebruik van dit materiaal is toegestaan binnen het onderwijs.  

Zelf video samenstellen
Maak je zelf een videobeeld of audiofragment en gebruik je hierin materiaal van derden? Maak dan gebruik van het citaatrecht. Vermeld hierbij duidelijk: 'Beeldcitaat'. Ook het annoteren van video's, bijvoorbeeld door middel van pijlen of tekst, is toegestaan. Zorg in alle gevallen voor een correcte bronvermelding.

Afbeelding: Mohamed Hassan via Pixabay.

Test je kennis!

Leer meer over auteursrecht en test je kennis in de online cursus: 'Auteursrecht in het onderwijs' op het leerplatform van Open Defence Academy (ODA).

Geen inloggegevens? Meld je aan bij ODA via intranet: 
doscoportal.mindef.nl/sites/0400/012/SitePages/Home.aspx

Meer weten?

Afbeelding: Mohamed Hassan via Pixabay.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.