Skip to Main Content

Citeren, parafraseren en plagiaat

Zorgvuldig bronnen gebruiken in je scriptie of thesis

Wat is plagiaat?

Plagiaat is het hergebruik van materiaal zonder bronvermelding, waardoor het lijkt alsof het je eigen werk is. Plagiaat is intellectuele diefstal en wordt in de wetenschap gezien als fraude.

Let op: ook als je wél naar de bron verwijst, kun je plagiaat plegen. Bijvoorbeeld als je heel grote delen overneemt of parafraseert. Of als deze overnames een groot deel van je werk uitmaken (in omvang of belang).

Zelfplagiaat
Een overname zonder bronvermelding waarbij je zelf (mede)auteur bent van het oorspronkelijk stuk, wordt ook wel 'zelfplagiaat' genoemd. Zelfplagiaat is in veel gevallen niet toegestaan en altijd in strijd met de wetenschappelijke integriteit.

5 tips om plagiaat te voorkomen

  1. Verwijs altijd naar de bronnen die je hebt gebruikt en neem de tijd om die correct en consequent te vermelden.
  2. Gebruik citaten: duidelijk herkenbaar als citaat en inclusief een correcte verwijzing.
  3. Als je parafraseert, probeer dan niet te veel dezelfde woorden te gebruiken als in de originele tekst. Herformuleer de tekst op je eigen manier. Doe dit zonder de betekenis van het idee zelf te veranderen. Vergeet ook hier niet te verwijzen naar de originele bron.
  4. Presenteer je eigen gedachten en ideeën. Voorkom hierbij zelfplagiaat, dat kan ontstaan als je je eigen eerdere werk kopieert.
  5. Gebruik een plagiaatchecker zoals die van Scribbr.

Test jezelf


Deze LibGuide is gebaseerd op een werk van de Universiteitsbibliotheek van Universiteit Utrecht op libguides.library.uu.nl/citeren (CC BY 4.0). Icoontjes 'Checklist' en 'E-leaning' overgenomen en aangepast van resp. Memed_Nurrohmad en Mohamed Hassan via Pixabay

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.