Skip to Main Content

Informatievaardigheden

Zoeken, vinden en verwerken van informatie binnen de NLDA

Inleiding

Een goede zoekvraag zorgt voor goede antwoorden. Voorbeeld:

Cadet Klaassen wil graag meer weten over "de gevaren voor mensen bij succesvolle opiumsmokkel door terroristische organisaties in Azië." Deze vraag wordt ingetypt, maar levert veel te veel resultaten op, en deze sluiten ook niet altijd aan op de vraag. Klaassen blijft typen en zoeken, maar het levert alleen frustatie op want hij kan het antwoord maar niet vinden!

Waarom? De zoekvraag is onduidelijk en een vage vraag levert vage antwoorden op. Bedenk voor jezelf; wat zijn 'gevaren', wat is een 'terroristische organisatie'? Daarbij heeft Azië bijna 4 miljard inwoners en is het grootste werelddeel op aarde, over welke 'mensen' gaat het?

Dit kan beter. Begin met concretiseren van de vraag; vervang abstracte termen (gevaren, Azië) en kader je vraag goed af. Daarbij is het belangrijk om te analyseren wat je verwacht te vinden. Door middel van een hypothese, een voorlopige uitkomst en/of antwoord, kan je toetsen of je op de goede weg bent.  

Wanneer cadet Klaassen op zoek gaat naar "Risico's voor burgers van ethnische minderheden bij de smokkel van opium door de taliban tussen Pakistan en Afghanistan"? verbetert het resultaat aanzienlijk. Deze vraag kan zelfs nog verder uitgesplitst worden; door het specificeren van welke burgers (man/vrouw, leeftijd) en welke etnische minderheden er behandeld zullen worden.

Hoofd- en deelvragen

Wanneer je informatie gaat zoeken voor je onderzoek is het belangrijk om eerst goed duidelijk te hebben welke informatie je wilt vinden. Wat is het onderwerp van het onderzoek, wat is de hoofdvraag, wat zijn de deelvragen, welke termen zijn belangrijk? 

Onderstaand voorbeeld van een scriptie kan hier wat beter inzicht in geven:

"Welke middelen en manieren zetten terroristische organisaties in om hun gedachtegoed te marketen en welke sterktes en zwaktes zitten in deze strategieën?"  (naar de scriptie van Laurs, 2017)

Deze hoofdvraag levert de volgende deelvragen op:

  1.  Wat is marketing?
  2. Wat zijn de 4 P's van McCarthy?
  3. Welke marketingstrategie zetten terroristische organisaties in?
  4. Welke sterktes en zwaktes zitten er in deze strategieën?

Het onderzoek heeft zich gericht op 5 terroristische organisaties:

  • ISIS
  • Al Qaida
  • Boko Haram
  • Taliban
  • TTP (Tehrik-e-Taliban Pakistan)

Vanuit deze hoofd- en deelvragen kun je specifieke zoektermen gaan bedenken en je zoekstrategie gaan bepalen.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.