Skip to Main Content

Octrooien: ongeziene bron van informatie

Octrooien , ofwel patenten, kennen we vooral als een middel om intellectueel eigendom te beschermen. Wist je dat octrooien ook een waardevolle bron van technische informatie zijn? Deze libguide vertelt je hoe!

Bron van waarde

Afbeelding: Elf-Moondance via Pixabay.

Binnen wetenschappelijk onderzoek en technologische innovatie wordt informatie doorgaans verkregen uit traditionele bronnen zoals wetenschappelijke tijdschriften, boeken en technische rapporten. Een vaak onderbelichte, maar uiterst waardevolle bron van informatie, zijn octrooien [1]. Door octrooien te combineren met de meer traditionele bronnen kun je een vollediger beeld krijgen van een bepaald onderwerp.

De LibGuide ‘Octrooi-informatie’ moedigt je aan om octrooien te verkennen en te gebruiken voor je (literatuur)onderzoek.

Waarom octrooien waardevol zijn:

Ze bieden:

  • Tijdige informatie over innovaties: Octrooiaanvragen worden gepubliceerd vóórdat de technologie op de markt komt. Hierdoor kunnen onderzoekers op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied en trends identificeren.
  • Diepgaande technische informatie: Octrooien bevatten gedetailleerde beschrijvingen van uitvindingen, inclusief de onderliggende technologie en de manier waarop deze werkt. Deze informatie is vaak niet te vinden in andere bronnen.
  • Inzicht in concurrentie: Door octrooien van concurrenten te analyseren, kun je inzicht krijgen in de strategieën en technologische ontwikkelingen van anderen.
  • Identificatie van potentiële samenwerkingspartners: Octrooien kunnen helpen bij het identificeren van bedrijven, instituten of onderzoekers die werken aan complementaire technologieën, waardoor samenwerkingsverbanden mogelijk worden.
  • Bevestiging van nieuwheid: De toekenning van een octrooi is een officiële bevestiging dat een uitvinding nieuw en inventief is. Dit kan belangrijk zijn bij het beoordelen van de waarde van een technologie.

NB: Een octrooi legt niet uit waaróm iets werkt, alleen dát het werkt. Voor de theorie moet je aanvullende bronnen raadplegen.

Uitvinder of ontwikkelaar?
Ben jij een uitvinder of ontwikkelaar? Dan is het cruciaal om octrooien als bron te gebruiken. Analyseer de stand van de techniek om te voorkomen dat je een ‘oudvinding’ doet. Maak gebruik van de ontdekkingen van anderen en bouw voort op hun werk.
 

[1] In het Nederlands is het correcte woord: octrooi. De term ‘patent’ wordt gebruikt in Engelstalige landen.

Waarom octrooien als bron?

Afbeelding: Mohamed_hassan via Pixabay.

Omdat een uitvinding niet als nieuw wordt beschouwd als deze al eerder publiekelijk is gedeeld, is de eerste publicatie van een octrooiaanvraag uniek.

Om te worden toegekend moet een octrooi voldoen aan drie voorwaarden:

  1. Het moet nieuw zijn, wereldwijd.
  2. Het moet inventief zijn, dus een niet-voor-de-hand-liggende creatieve technische oplossing bieden.
  3. Het moet industrieel toepasbaar zijn, wat betekent dat het praktisch nut heeft en kan worden toegepast in een productieproces, een dienstverlening of een ander economisch relevant gebied.

Door octrooien te bestuderen, blijf je op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen en kun je deze kennis benutten. 

Hoe recent is de informatie?

Afbeelding: Memed_Nurrohmad via Pixabay.

Een octrooi(aanvraag) bevat altijd informatie die minimaal 18 maanden oud is. Dit komt doordat het 18 maanden duurt voordat een octrooiaanvraag wordt gepubliceerd. Dit is het resultaat van de historische werkwijze. 

Houd daarom altijd rekening met de tijd tussen indiening en publicatie bij het beoordelen van de actualiteit van de informatie!

Wetenschappelijke artikelen verschijnen, op zijn vroegst, pas enkele maanden ná de eerste publicatie van een octrooiaanvraag.

Wat is buiten 'scope'?

Afbeelding: OpenClipart-vectors via Pixabay.

Voor ‘state-of-the-art’-onderzoek hoef je je niet te druk te maken over de status van octrooien of landen waar ze zijn aangevraagd. Vergelijk de inhoud en kies het oudste, meest complete octrooidocument voor het beste beeld van de stand van de techniek. Gebruik een helicopterview en focus minder op details.

Geen zorgen over:

  • Land van indiening: Onbelangrijk voor ‘state-of-the-art’.
  • Landen van octrooibescherming: Landencodes zijn niet relevant.
  • Octrooi-status: Actief, in bezwaar of betaald is niet van belang.

Focus op:

  • Verschillen tussen octrooien: Vergelijk parameters, tekeningen en claims om meer te leren over de technische oplossing(en). 
  • Oudste document: Het oudste octrooidocument is het meest relevant omdat het de breedste beschrijving biedt.

Let op:

  • Deze aanwijzingen gelden enkel voor ‘state-of-the-art’-onderzoek; Zodra je uitvindingen wilt beschermen moet je 'prior art onderzoek' doen om de nieuwheid van je uitvinding aan te tonen.

Hoe is een octrooi opgebouwd?

Een octrooidocument bestaat uit:

  • een eerste pagina met basisinformatie zoals de titel van de uitvinding, namen van de uitvinders, de octrooihouder en een korte beschrijving van de uitvinding;
  • een gedetailleerde beschrijving van de uitvinding, inclusief constructie, toepassing en voordelen ten opzichte van bestaande technologieën;
  • technische tekeningen;
  • conclusies (‘claims’) die specifiek en beknopt definiëren wat juridisch beschermd is door het octrooi.

Auteursrecht

Afbeelding: IO-Images via Pixabay.

Octrooien vallen niet onder auteursrecht: iedereen mag de tekst en afbeeldingen hergebruiken vanwege hun technische karakter en het doel van octrooibescherming.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.