Afbeelding: Elf-Moondance via Pixabay.
Binnen wetenschappelijk onderzoek en technologische innovatie wordt informatie doorgaans verkregen uit traditionele bronnen zoals wetenschappelijke tijdschriften, boeken en technische rapporten. Een vaak onderbelichte, maar uiterst waardevolle bron van informatie, zijn octrooien [1]. Door octrooien te combineren met de meer traditionele bronnen kun je een vollediger beeld krijgen van een bepaald onderwerp.
De LibGuide ‘Octrooi-informatie’ moedigt je aan om octrooien te verkennen en te gebruiken voor je (literatuur)onderzoek.
Waarom octrooien waardevol zijn:
Ze bieden:
NB: Een octrooi legt niet uit waaróm iets werkt, alleen dát het werkt. Voor de theorie moet je aanvullende bronnen raadplegen.
Uitvinder of ontwikkelaar?
Ben jij een uitvinder of ontwikkelaar? Dan is het cruciaal om octrooien als bron te gebruiken. Analyseer de stand van de techniek om te voorkomen dat je een ‘oudvinding’ doet. Maak gebruik van de ontdekkingen van anderen en bouw voort op hun werk.
[1] In het Nederlands is het correcte woord: octrooi. De term ‘patent’ wordt gebruikt in Engelstalige landen.
Afbeelding: Mohamed_hassan via Pixabay.
Omdat een uitvinding niet als nieuw wordt beschouwd als deze al eerder publiekelijk is gedeeld, is de eerste publicatie van een octrooiaanvraag uniek.
Om te worden toegekend moet een octrooi voldoen aan drie voorwaarden:
Door octrooien te bestuderen, blijf je op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen en kun je deze kennis benutten.
Afbeelding: Memed_Nurrohmad via Pixabay.
Een octrooi(aanvraag) bevat altijd informatie die minimaal 18 maanden oud is. Dit komt doordat het 18 maanden duurt voordat een octrooiaanvraag wordt gepubliceerd. Dit is het resultaat van de historische werkwijze.
Houd daarom altijd rekening met de tijd tussen indiening en publicatie bij het beoordelen van de actualiteit van de informatie!
Wetenschappelijke artikelen verschijnen, op zijn vroegst, pas enkele maanden ná de eerste publicatie van een octrooiaanvraag.
Afbeelding: OpenClipart-vectors via Pixabay.
Voor ‘state-of-the-art’-onderzoek hoef je je niet te druk te maken over de status van octrooien of landen waar ze zijn aangevraagd. Vergelijk de inhoud en kies het oudste, meest complete octrooidocument voor het beste beeld van de stand van de techniek. Gebruik een helicopterview en focus minder op details.
Geen zorgen over:
Focus op:
Let op:
Een octrooidocument bestaat uit: