Hoe kunnen AI-tools helpen bij je literatuuronderzoek? Dr. ir. Henrike Krijnsen, senior informatiespecialist in bibliotheek NLDA, deelde haar expertise hierover tijdens een lezingenreeks aan de Faculteit Militaire Wetenschappen. Heb je de lezingen gemist? Bekijk de videoregistraties op de interne SharePoint pagina van de Bibliotheek NLDA.
Op 13 november 2024 was de eerste lezing, getiteld: ‘AI – gamechanger voor onderzoek'. Henrike legde, aan de hand van de AI-toolwijzer van de bibliotheek, diverse AI-tools voor studie en onderzoek uit. Daaronder AI-tools voor de oriëntatiefase en het verfijnen van de zoekvraag, maar ook handige tools voor mindmapping en de speech-to-text-toepassing op Mulan.
Met name de AI-tools voor diepgaand literatuuronderzoek, zoals ASReview en Research Rabbit, werden interessant gevonden. Deze tools kunnen in korte tijd grote hoeveelheden literatuur doorzoeken, relevante informatie extraheren en verbanden tussen artikelen blootleggen. Ze helpen om efficiënter literatuuronderzoek te doen en nieuwe inzichten te verkrijgen, maar kunnen het traditionele literatuuronderzoek niet vervangen.
Kritische vragen kwamen aan bod. Op basis van welke criteria laten AI-tools bijvoorbeeld literatuur zien, en hoe kunnen we de kwaliteit van de output van AI toetsen?
Een docent vatte tijdens de afsluitende discussie samen dat de waarheid niet meer eenduidig is, zoals in de tijd dat je “naar de bibliotheek stapte en een encyclopedie uit de kast trok waar de ‘waarheid’ in stond”. “Als wij hier nu met dertig man hier zitten, krijg je dertig waarheden.” De constatering: het onderwijs moet studenten leren om met deze diversiteit om te gaan en hun eigen oordeel te vormen.
Collega’s haakten daarop in: “Principes die misschien wat ‘old school’ zijn, zoals bronnenkritiek, blijven onverminderd belangrijk. Die worden zelfs nog veel belangrijker.”
Benieuwd welke AI-tools jou kunnen helpen bij je literatuuronderzoek? Ontdek het in de AI-toolwijzer van bibliotheek NLDA.
Bekijk videoregistraties van de drie sessies op de interne SharePoint pagina van de Bibliotheek NLDA.
0 Reacties.