Even snel een foto vanuit Google kopiëren en plakken in bijvoorbeeld je presentatie, op een website of op social media. In een handomdraai is het gedaan, maar de kans is groot dat je inbreuk pleegt op het auteursrecht. Dit voorkom je door rechtenvrije afbeeldingen te gebruiken. Deze LibGuide wijst je de weg.
Het Auteursrecht vereist dat je altijd toestemming moet hebben van de maker, om beeldmateriaal te mogen gebruiken. In theorie zou je dus voor elk gebruik toestemming moeten vragen, tenzij:
We noemen dit 'rechtenvrije afbeeldingen'. Deze foto's mag je gratis gebruiken en in veel gevallen ook aanpassen. Hieronder vind je een selectie beeldbanken met rechtenvrije afbeeldingen.
Voor docenten
Ben je docent en wil je presentaties of lesmateriaal met afbeeldingen in Moodle zetten? Dan heb je ruimere mogelijkheden om auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen te gebruiken. Lees meer hierover in de LibGuide 'Auteursrecht' bij 'Easy Access-regeling'.
Let op: bronvermelding is verplicht, óók als de beeldbank in kwestie het niet vereist. Zonder bronvermelding kan de NLDA niet aantonen dat de afbeelding rechtmatig is gebruikt.
Op internet vind je een schat aan afbeeldingen met een Creative Commons (CC)-licentie of een publieke domein (CC0)-verklaring. Deze materialen kun je vrij gebruiken zonder toestemming van de maker.
Let erop welke CC-licentie is toegekend. Die bepaalt hoe ruim je mogelijkheden voor gebruik zijn. Heeft een foto bijvoorbeeld een CC BY-licentie? Dan mag je er in principe mee doen wat je wilt, zolang je de maker en eventuele aanpassingen vermeldt. Zit er een CC BY-ND-licentie op? Dan mag je de afbeelding niet aanpassen.
Meer weten? Bekijk een overzicht van de zes CC-licenties en hun gebruikersvoorwaarden.