Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Informatievaardigheden: Zoekmethoden

Zoeken, vinden en verwerken van informatie binnen de NLDA

Inleiding

Door de grote hoeveelheid literatuur is het handig en belangrijk om gestructureerd te zoeken. Daarvoor kun je gebruik maken van de onderstaande zoekmethoden.

Bouwsteenmethode

De bouwsteenmethode is een manier om zoveel mogelijk zoektermen in één zoekactie te combineren, zodat je zoveel mogelijk relevante literatuur vindt voor je onderzoek. Deze methode staat niet op zichzelf en kan prima gecombineerd worden met de sneeuwbal- en citatiemethode.

In deze LibGuide zijn we vanaf de start begonnen met de bouwsteenmethode. Na het bepalen van hoofd- en deelvragen, definiëren van de zoektermen en bepalen van de bronnen komt het geavanceerd zoeken. 

Geavanceerd zoeken

De meeste databanken en zoekmachines bieden geavanceerde zoekmogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de publicatiedatum aan te geven (géén resultaten van vóór 2016), een taal in te stellen, of een materiaalsoort aan te geven (bijvoorbeeld alleen zoeken naar peer-reviewde informatie).

Operatoren

Gebruik de Google operatoren:

  • Zoeken naar exacte woordgroep. Sommige begrippen bestaan uit twee woorden, denk bijvoorbeeld aan "terroristische organisatie" of "Boko Haram". Plaats deze tussen "dubbele aanhalingstekens"
  • Zoeken naar specifieke sites of domeinen. Plaats site: vóór een site of domein. Bijvoorbeeld: site:nato.int of site:.gov
  • Zoeken naar bestanden als PDF, Word, Excel, Powerpoint. Plaats filetype:pdf - filetype:word filetype
  • Zoeken naar gerelateerde sites. Plaats related: vóór een webadres welke je al kent. Bijvoorbeeld: related:nato.int
  • Google zoekt automatisch met de AND-operator
  • Om een zoekterm uit te sluiten gebruik een – 

Je kunt ook gebruik maken van de Boleaanse operatoren, die werken als volgt:

Sneeuwbal- en citatiemethode

De sneeuwbalmethode gaat uit van een werk, dit kan een boek of artikel zijn, maar ook een rapport. Vanuit dit ene werk wordt de geraadpleegde literatuur als uitgangspunt gebruikt. Op deze manier wordt er terug in de tijd gewerkt, totdat men bij het eerste artikel of boek uitkomt.

Ook de citatiemethode gaat uit van een werk (boek, artikel, rapport). Vanuit dit werk wordt gekeken welke nieuwere werken verwijzen (citeren) naar dit originele werk. Op deze manier wordt er vooruit gegaan in de tijd en worden steeds recentere werken gevonden.

Tip zoekactie

Om niet verdwaald te raken tijdens het zoeken naar literatuur is het van belang dat je in elke fase noteert welke zoekactie je hebt uitgevoerd (bijvoorbeeld door een logboek bij te houden). Een eenvoudig word-document waarin je copy/paste zoekslagen en resultaten bewaart, voldoet al.
 
  • Welke e-resources (catalogus, database, internet) je hebt gebruikt 
  • Welke zoektermen je hebt gecombineerd
  • Welke Booleaanse operatoren of Google operatoren je hebt gebruikt 
 
response force                                                            432.000.000
response force site:nato.int                                        19.800
response force site:nato.int filetype:pdf                      3.740
"response force" site:nato.int filetype:pdf                    715
"response force" site:nato.int filetype:pdf –logistics    482
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.