Skip to main content

Home: Lenersinformatie

BIBLIOTHEEKPAS

Lenen

Voor het lenen van materiaal uit de bibliotheek is een lenerspas nodig. Deze is gratis verkrijgbaar bij de uitleenbalie KIM en KMA. Een lenerspas wordt alleen verstrekt op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Adreswijzigingen en verlies moeten onmiddellijk aan de uitleenbalie worden doorgegeven. De uitleentermijn voor boeken is 45 dagen en van dvd's 10 dagen. Deze kan drie keer verlengd worden. Tijdschriften en naslagwerken worden niet uitgeleend, maar kunnen worden ingezien in de studieleeszaal.

Verlengen & reserveren

Je kunt een geleend boek verlengen of boeken die uitgeleend zijn reserveren in de LibSearch via ‘inloggen’. Je logt in met de gebruikersnaam (het nummer op de lenerspas) en een wachtwoord dat zelf aangemaakt dient te worden, gebruik hier de 1e keer de optie “wachtwoord vergeten” voor. Hieronder is in een instructievideo weergegeven hoe je kunt inloggen met de bibliotheekpas.

Aanvragen bij andere bibliotheken (IBL)

Als je een boek of tijdschriftartikel nodig hebt dat niet bij de bibliotheek NLDA beschikbaar is, kunnen medewerkers en studenten van de NLDA deze via de bibliotheek aanvragen via het interbibliothecair leenverkeer (IBL). Hiervoor kun je mailen naar bibliotheek.kim@mindef.nl en bibliotheek.kma@mindef.nl of langskomen in de bibliotheek om de aanvraag te doen.

Meer informatie m.b.t. uw persoonsgegevens kunt u vinden op https://www.defensie.nl/privacy

NLDA-ACCOUNT

Online access

Naast onze fysieke collectie is de bibliotheek NLDA ook in het bezit van een grote hoeveelheid online materiaal. Een groot gedeelte van dit materiaal is betaalde content. Voor het fulltext inzien van deze betaalde content in de LibSearch heb je een NLDA-account (UserID@nlda.nl) nodig. Deze wordt alleen verstrekt aan medewerkers en studenten van de NLDA. Hieronder is in een instructievideo weergegeven hoe je kunt inloggen met het NLDA-account.

Heb je geen NLDA-account dan kan er als gast ingelogd worden. Je hebt dan alleen toegang tot de Open Access content of je kan langskomen in de bibliotheek waar online toegang gegeven kan worden waardoor het online materiaal wel in de bibliotheek ingezien kan worden.

Voor de authenticatie met UserID@nlda.nl, maken we gebruik van proxy-techniek. Het verkeer van je browser naar de betreffende website (bijvoorbeeld EBSCO) gaat niet rechtstreeks, maar verloopt via een server van onze leverancier van EzProxy, OCLC. Hierdoor weet de eigenaar van de databank dat je medewerker of student van de NLDA bent en krijg je toegang tot alle inhoud die onder onze licenties valt.
Als je wilt weten of je op een EZproxy site bent, kijk dan naar de URL. De domeinnaam van een EZproxy site eindigt in nlda.idm.oclc.org
Bij toegang via EZproxy wordt je naam niet doorgegeven of geregistreerd. Er wordt alleen bijgehouden dat je verbonden bent aan NLDA. Alleen het verkeer dat via de speciale EZproxy link gaat verloopt via de proxy. Verkeer voor andere sites die je bezoekt, zoals bijvoorbeeld Google of Gmail, gaat niet via de proxy.