Skip to main content

Beeldbank WOII: Beeldbank WOII

beeldmateriaal van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Beeldbank WOII

Omschrijving

Beeldmateriaal van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

De Beeldbank WOII wordt namens de deelnemende instellingen beheerd door het NIOD en is mede mogelijk gemaakt door het Programma Erfgoed van de Oorlog van het Ministerie van VWS. De beeldbank werkt nauw samen met het Netwerk Oorlogsbronnen.

De collectie bevat voornamelijk foto-opnames gemaakt in Nederland, voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen, in de oorlogvoerende- bezette en neutrale landen en aan de verschillende fronten. De verschillende vormen van fotografie zijn rijkelijk vertegenwoordigd: persfoto’s, propagandafoto’s en de belangrijke verzameling amateur- en illegaal genomen foto’s. Naast foto’s bevat Beeldbank WOII ook een uitgebreide collectie affiches en tekeningen en een collectie filmmateriaal. De database is in bewerking en wordt voortdurend aangevuld. Nog dagelijks krijgen de instellingen belangrijke aanwinsten. Er wordt door de medewerkers hard gewerkt om het materiaal te digitaliseren en van beschrijvingen en metadata te voorzien.

Gebruikers kunnen de ruim 150.000 afbeeldingen zonder kosten doorzoeken en bekijken. Voor privégebruik kunnen de scans kosteloos worden gedownload.

Toegang

Deze databank is open access toegankelijk, je hoeft niet in te loggen.

undefined